Улогујте се  

   

Flag Counter

   

Check Page Rank

   

ГРУБИШНО ПОЉЕ, 26. АПРИЛА /СРНА/ - У Грубишном Пољу је служен парастос за 504 Србина, који су 26. и 27. априла 1941. године похапшени и депортовани у комплекс усташког логора Јадовно.

parastos1mala

Парастос је служен у храму Светог Георгија, а потом је стотињак присутних положило вијенце на бившој жељезничкој станици одакле су усташе депортовале у логоре похапшене Србе.

parastos2malaПолагање вијенца Завичајног удружења „Билогора“, делегација у саставу - Стеван Радаковић, Милан Басташић, Петар Рекић

 

Вијенце су положиле делегације Завичајног удружења "Билогора" из Београда, Српског националног вијећа, удружења антифашиста произашлих из хрватског домовинског рата, српских националних мањина и антифашиста.

Један од преживјелих свједока одвођења Срба Милан Басташић рекао је Срни да се у данашњем говору окупљенима у Грубишном Пољу присјетио како су га тог 27. априла 1941. године импресионирале мајке, супруге, сестре које су донијеле одјећу и обућу похапшеним Србима, јер су неки отјерани и полуголи и полубоси.

parastos3mala

"Импресионирао ме и излазак једне злураде групе која је дошла из католичке цркве, послије завршене мисе, коју је водио актер зла од 27. априла 1941. године католички жупник Петар Сивјановић", каже Басташић, који је предсједник Удружења "Билогора".

На згради бивше жељезничке станице пола вијека стајала је спомен-плоча, коју су 1991. године разбили вандали.

Басташић је истакао да од 2006. године покушавају да на зграду поставе спомен-плочу, а на томе посљедњих година интензивно раде Завичајно удружење "Билогора" и Српско национално вијеће, али да још нису успјели.

Према његовим ријечима, у удружењу "Билогора" и данас су били разочарани што плоча није постављена на том тужном и жалосном мјесту.

"Рекао сам на скупу да ћемо се морати обратити неким институцијама у Србији да нам помогну, али требало бих да замолим, а тешко ми је да молим, да и антифашисти проистекли из домовинског рата направе први антифашистички корак у Грубишином пољу, па да поставе ту плочу", рекао је Басташић.

Он је додао да је спомен-плоча завршена, али да власник зграде некадашње жељезничке станице Кроација осигурање не дозвољава да буде постављена.

На скупу је био присутан предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац.

parastos4mala

У предвечерје 26. априла 1941. године под изговором да Срби котара Грубишно Поље спремају "ђурђевдански устанак", на иницијативу тамошњег жупника Петра Сивјановића, из Загреба је у Грубишно Поље возом стигло око 120 хрватских усташа, на челу са шефом загребачке усташке полиције Ивицом Шарићем и Еугеном – Дидом Кватерником.

У договору са тамошњим усташким "логорником", адвокатом Лујом Стахуљаком и "предстојником" Зориславом Микићем, у ноћи између 26. и 27. априла у својим домовима похапшена су 504 православна Србина.

У сточним вагонима 27. априла пребачени су у "Загребачки збор", а након тога у логор "Даница" код Копривнице, чији су били први затвореници.

Крајем јуна 1941. године, превезени су у Госпић у Лици, а одатле на острво Паг, у логор Слана. Током јула њих 487 побијено је у комплексу усташких логора Госпић – Јадовно – Паг.

На жељезничкој станици у Грубишном Пољу породице побијених постављале су спомен-плоче, које су уништене 1971. и 1991. године и до данас нису обновљене.

 Извор: http://www.srna.rs/drustvo.aspx, 27.4.2014.

parastos5mala

 

повратак на вести

   
white_important.png

Information png-16x16  Постављена историја насељавања и развоја српске популације источне Билогоре  Information png-16x16  Постављене етничке карте  Information png-16x16  Ажурирана библиотека  Information png-16x16  Интегрисан Captcha систем за заштиту од спама на страници за контакт  Information png-16x16  Завршена контакт страница преко које посетилац сајта може директно контактирати удружење  Information png-16x16  Уколико желите од сад можете отворити email адресу на нашем серверу са префиксом @bilogora.rs. За више информација нас контактирајте  Information png-16x16  Постављени банери  Information png-16x16  На насловној страници постављен мерач посета са приказом држава из које су посетиоци  Information png-16x16  Постављени примери родословних табела  Information png-16x16  На насловној страници се од сад могу прочитати најновије вести  Information png-16x16  Постављене топографске карте источне Билогоре  Information png-16x16  Ажурирана галерија  Information png-16x16  Постављене странице за неке од знаменитих Билогораца  Information png-16x16  Ажурирана хералдичка знамења и страница о нама  Information png-16x16

   

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова