Улогујте се  

   

Flag Counter

   

Check Page Rank

   

DSCN4703 malaУ излетишту «Мала оаса» у Гроцкој у суботу 31. маја одржан је пети по реду Сабор Билогораца. Била је то још једна прилика за дружење бивших житеља Билогоре чији је завичај у једној држави, а који са својим породицама данас живе у друге двије државе, Србији, те Босни и Херцеговини.

Актуелне елементарне непогоде узеле су свој данак и код ове манифестације. Сусрету је присуствовало осамдесетак гостију, а и планирани програм сабора је прикраћен за низ садржаја који због непредвиђених обавеза организатора нису могли бити реализовани.

Др Милан Басташић и Ранко Раделић, предсједник и генерални секретар Завичајног удружења «Билогора» које је носилац свих активности Билогораца у Републици Србији, информисали су присутне о активности удружења у првим мјесецима ове године, гдје је посебно истакнуто присуство делегације удружења у Грубишном Пољу 26. априла на комеморацији јадовничким жртвама. Значајан корак рада организације представља постављање интернет сајта www.bilogora.rs, чији планирани садржај и домети још ни приближно нису досегнути.

Овогодишњи напредак удружења био би могућ у далеко мањој мјери да оно није имало помоћ и подршку од компаније „Elnos BL d.o.o. Beograd, чијим је представницима на овом скупу уручена Захвалница.

Непосредни активисти Завичајног удружења „Билогора“ и организатори у Гроцкој, Синиша Радојчић и Милан Дијаковић учинили су све да учесници Сабора понесу са собом пријатне успомене, а билогорски музички састав „Звуци завичаја“ да и он и Билогора остану дио незаборава.

Настао на почетку из неког облика носталгије, Сабор Билогораца не би могао опстати без крајњег ентузијазма чланова Завичајног удружења „Билогора“. Међутим, послије пет година он помало већ улази у зреле године и постаје како традиција, тако и својеврсна институција. Оно што је у почетку било одраз једне друге стварности, данас већ показује јасне знакове своје унутарње покретачке моћи. Неће требати чекати много година да Сабор постане истинска задужбина, мјесто сабирања оног што је преостало и поуке за предстојеће, бар за оне којима је још Билогора у срцу, али и за оне којима је још до „моралног закона у нама и звјезданог неба над нама“.

 

logo mala

 

Галерију фотографија са 5. Сабора можете видјети овдје.

повратак на вести

   
white_important.png

Information png-16x16  Постављена историја насељавања и развоја српске популације источне Билогоре  Information png-16x16  Постављене етничке карте  Information png-16x16  Ажурирана библиотека  Information png-16x16  Интегрисан Captcha систем за заштиту од спама на страници за контакт  Information png-16x16  Завршена контакт страница преко које посетилац сајта може директно контактирати удружење  Information png-16x16  Уколико желите од сад можете отворити email адресу на нашем серверу са префиксом @bilogora.rs. За више информација нас контактирајте  Information png-16x16  Постављени банери  Information png-16x16  На насловној страници постављен мерач посета са приказом држава из које су посетиоци  Information png-16x16  Постављени примери родословних табела  Information png-16x16  На насловној страници се од сад могу прочитати најновије вести  Information png-16x16  Постављене топографске карте источне Билогоре  Information png-16x16  Ажурирана галерија  Information png-16x16  Постављене странице за неке од знаменитих Билогораца  Information png-16x16  Ажурирана хералдичка знамења и страница о нама  Information png-16x16

   

Ко је на мрежи: 54 гостију и нема пријављених чланова