Улогујте се  

   

Flag Counter

   

Check Page Rank

   

postaПоводом 24. јуна „Дана сећања на Јадовно 1941.” организовано је ходочашће местима у региону Госпића где су од априла до августа 1941. године вршене масовне ликвидације цивила Срба и Јевреја од стране усташа НДХ.

У ходочашћу је учествовало око 150 чланова породица и поштовалаца јадовничких жртава. Ходочашће је организовало Удружење „Јадовно 1941”, са својим огранцима у Београду и Бања Луци. Већину ходочасника чинили су млади.

Логор смрти „Јадовно” основан је у првој половини маја 1941. године на планини Велебит, 22 км северозападно од Госпића, на чистини званој Чачића Долац, на 1.200 м надморске висине, дубоко у шуми, под ведрим небом. У оквиру програма ходочасници су посетили споменик жртвама и више јама у околини, у које су усташе НДХ бацале живе, или монструозно убијене цивиле – Србе и Јевреје, укључујући жене и децу.

Код Шаранове јаме одржан је црквени помен жртвама, упаљене су свеће и положено је цвеће.

Јадовно је једно од стратишта у систему за масовне ликвидације Срба и Јевреја који је претходио отварању логора смрти Јасеновац.

 

 

изворни текст можете прочитати овде

Повратак на вести

   
white_important.png

Information png-16x16  Постављена историја насељавања и развоја српске популације источне Билогоре  Information png-16x16  Постављене етничке карте  Information png-16x16  Ажурирана библиотека  Information png-16x16  Интегрисан Captcha систем за заштиту од спама на страници за контакт  Information png-16x16  Завршена контакт страница преко које посетилац сајта може директно контактирати удружење  Information png-16x16  Уколико желите од сад можете отворити email адресу на нашем серверу са префиксом @bilogora.rs. За више информација нас контактирајте  Information png-16x16  Постављени банери  Information png-16x16  На насловној страници постављен мерач посета са приказом држава из које су посетиоци  Information png-16x16  Постављени примери родословних табела  Information png-16x16  На насловној страници се од сад могу прочитати најновије вести  Information png-16x16  Постављене топографске карте источне Билогоре  Information png-16x16  Ажурирана галерија  Information png-16x16  Постављене странице за неке од знаменитих Билогораца  Information png-16x16  Ажурирана хералдичка знамења и страница о нама  Information png-16x16

   

Ко је на мрежи: 56 гостију и нема пријављених чланова